PERGI JAHANAM DENGAN ISRAEL.

YA ALLAH ...ENGKAU HANCURKANLAH ISRAEL.

Gambar hari Ini

Gambar hari Ini
Seloka Kedah

Solat.

Solat.
Sembahyanglah Kamu, Sebelum Kamu di Sembahyangkan

PALESTINE

PALESTINE
Ya ALLAH selamatkanlah bumi Palestin dan juga saudara seagama kami di sana....Amin.

Tuesday, 28 October 2008

Getah Oh GetahSemalam adik aku kat kampung sms bagitau orang kampung lani pakat dok "melengung"/termenung sebab harga getah semakin merudum. Yelah boleh dikatakan 90% orang kampung aku bergantung hidup dengan menoreh getah termasuk la mak ngan ayah aku. Adik aku bagitau harga skrap kat kampung aku sekarang ni RM 1.30/kg. Aduh malang sungguh nasib penoreh getah sekarang ni, jika sebelum hari raya dulu harganya mencecah Rm 4/kg sekarang harga komuditi getah jatuh mendadak.Harga getah sekarang lebih murah dari harga sekilo gula.

Mak dan ayah aku juga terasa tempiasnya bila harga getah jatuh mendadak. Dari dulu sampai sekarang inilah pekerjaan utama orang tua aku. Dengan hasil menoreh inilah aku dan adik-adik aku dibesarkan hingga berada di kedudukan sekarang. Zaman aku sekolah dulu seingat aku harga getah juga rendah RM 0.70 sen sekilo. Tapi masa tu walaupun murah tak la terasa sangat kira cukup lagi, tapi sekarang ni zaman dah berubah. Harga barang melambung naik tak turun-turun walaupun kerajaan dah berapa kali turunkan harga minyak. Tarif elektrik dan air baru jer dinaikan. Kesian orang-orang kampung dan juga golongan peneroka yang bergantung hidup dengan menoreh getah, mereka telah kembali ke zaman gelap. Ramai yang tidak bersemangat lagi untuk keluar menoreh, yelah sebelum ni kalu 10kg dah boleh dapat rm 40> tapi lani kalu 10kg baru dapat rm 13.00.Alahai rm 13 kalu bawa p kedai beli barang apalah sangat yang boleh dibeli.

Harap-harap selepas ini kerajaan akan berbuat sesuatu untuk menolong menstabilkan kembali harga getah.Tidak dapat dinafikan kejatuhan harga getah ini berpunca daripada kemelesetan ekonomi yang melanda dunia sekarang tetapi sebagai kerajaan yang memerintah sepatutnya pihak kerajaan melakukan sesuatu untuk mengatasi masalah ini.Jika pihak kerajaan boleh meminjamkan dana KWSP sebanyak RM5 Bilion kepada Vuleucap Sdn Bhd untuk mengawal pasaran saham, tidak salah juga juka kerajaan bertindak membantu para penoreh getah dan penanam sawit menghadapi zaman gerhana akibat penurunan harga kedua-dua komuditi tersebut. Kalau pihak kerajaan boleh bertindak bijak dengan menangguhkan pembelian helikopter yang berharga RM 82 juta sebuah atas faktor ekonomi dunia yang meleset, apalah kiranya pihak kerajaan bertindak bijak membantu para penoreh getah untuk mengatasi masalah kejatuhan harga getah yang amat ketara sekarang ini.

0 comments: